MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Een schuine wind over de baan heeft de organisatie van het Junioren NK/ARB gedwongen de wedstrijden aan te passen. Nadat vanmorgen al veel voorwedstrijden zijn gevaren als tijdraces in plaats van boord-aan-boord, worden vanmiddag de finales gestart in waaiervorm, waarbij de bestgeplaatste ploegen de gunstigste boeien krijgen toegewezen.

In finales zonder voorwedstrijd wordt geloot. Behalve bij het gedeelde NK van de Jongens 16 en Jongens 18 in de achten: de twee J 16-boten krijgen de ongunstige lage boeien, de vier J 18-boten de gunstige hoge boeien.

Hoewel de weerstations geen verandering in windrichting en -kracht melden (onveranderd windkracht 4 uit het westen), is er op de Bosbaan sprake van windstoten uit het west-zuidwesten, schuin over de baan. Vanwege de eerlijkheid schrapte de organisatie de reguliere voorwedstrijden/heats. Om dezelfde reden starten de finalisten in waaiervorm. (*)

Er worden vanmiddag snelle tijden gevaren. De KNRB-acht met Thomas de Hertog aan boord, voer in het Eliteveld 5.24 en werd daarmee derde in zijn voorwedstrijd, Njord was 0,9 seconde sneller. In de finale Gevorderden 4- gingen de eerste drie onder de zes minuten. De door Willem Jan de Widt gecoachte combinatie met de beide broers-Rienks won in 5.55,8. De Nereus-boot met Koen van den Herik en Jaap de Jong werd vijfde in 6.08.

NK-finales met Willem III’ers vanmiddag:

Gefinisht: M 18 dubbeltwee, A-finale: drie keer Willem III: Naomi Visser (gisteren NK bij de Meisjes 18 4x)  werd derde in een combinatie met Salland. Fien van Westreenen (16 jaar, gisteren Nederlands kampioen bij de M 16 4x) werd vierde in een Maas-combinatie. Aaf Vos op boeg van een Gouda-roeister werd zesde.

Gefinisht: M 16 dubbeltwee, Jet Zandbergen/Amstel-combinatie finishte in de finale als vijfde, het W3-duo Charlotte Russel/Anne Kooijenga als zesde.

16.06 uur: J 18 dubbeltwee, W3-Lodewijk Tilanus/Maas-combinatie won de voorwedstrijd en start in de A-finale. W3-Marten Steketee/De Hoop-combi roeien in de B-finale.

16.16 uur: J 16 dubbeltwee: A-finale met twee W3-ploegen: David van Velden/David Verboom en Bouke Hoekstar/Willem Stoop.  Ook twee W3-ploegen in de B-finale: Joost van Asperen/Hidde Lycklama en Hertog/W3-combi met Cas Simons.

18.03 uur: finale M 16 8+. Geplaatst: W3-combi met Fien van Westreenen op slag, en zeven roeisters van De Maas en Die Leythe. Ook in de finle een W3/Amstel-combinatie, met Rosemarijn Luteijn en Lauren den Hertog.

18.38 uur: finale Jongens-achten, zonder voorwedstrijd geplaatst: vier J 18-ploegen, waarvan een combinatie met Willem III’ers Marten Steketee, Floris Klein Obbink en Max Roell, en twee J 16-teams, onder wie een W3-combinatie met Sjoerd Scheper, Jaap Worm en Olivier de Boer. Door de ‘fairness’-maatregel roeien de Jongens 16 op de noordelijkste boeien, baan 1 en 2.

18.43 uur, finale M18 8+. Geplaatst, drie ploegen, waaronder een combinatie met van W3: Inez den Hond en Naomi Visser.

ARB-finales:

16.46 uur: finale Dames tweezonder: Marleen Verburgh met Annemarie Bernhard van Orca op slag, plaatste zich voor de A-finale met een overwinning in haar voorwedstrijd. Silvia/W3’er Hermijntje Drenth met Kyra de Vries van Orca op boeg werd derde en roeit ook in de A-finale.

17.05 uur: finale Dames-Elite-skiff met Amber van Zomeren (2e in de voorwedstrijd) en Lotte Pronk (derde).

17.10 uur: Beginners-skiff: Miguel Overzier roeide naar een tweede plaats in zijn time-trial-voorwedstrijd, maar zijn tijd was niet genoeg voor de A-finale. Met 23 deelnemers verdeeld over vier voorwedstrijden is dit een zwaar veld.

17.24 uur: Jongens 16 dubbelvier-met. Sjoerd Scheper in een Viking-combinatie.

18.08 uur: Thomas de Hertog start in de jonge KNRB-Elite-acht. Thomas haalde op het eerdere junioren-NK in de Jongens 18 tweezonder zilver, met Lodewijk Tilanus.

18.28 uur: Finale Dames Elite-acht (geen voorwedstrijd): Silvia-combinatie, met alleen Hermijntje Drenth onder Willem III-vlag. De acht strijdt tegen twee Nereus-boten en een van Laga.

(*) naschrift: Zondagmiddag berichtte de organisatie op de ARB-website dat de wind volgens weervoorspellingen uit het noordwesten werd verwacht, en dat de time-trials van de ochtend reglementair nodig waren geweest om ’s middags eerlijke finales boord-aan-boord met een start in waaiervorm te kunnen garanderen, red.)