Wedstrijdroeien bij Willem III

Head of the RiverBinnen het roeien zijn er verschillende soorten wedstrijden. Zo zijn er Internationale wedstrijden, Nationale wedstrijden, de ROWs (roeiontmoetingen met wedstrijdkarakter) en jeugdwedstrijden. Daarnaast zijn er nog diverse wereldkampioenschappen zoals de Junioren WK, de Coupe de La Jeunesse, de WK U23 en het Senioren WK.

De Internationale, Nationale en wereldkampioenschappen gaan veelal over twee kilometer. De andere wedstrijden hebben per wedstrijd verschillende afstanden.

In Nederland hebben we één wedstrijd die de benaming ‘Internationale wedstrijd’ draagt en dat is de Koninklijke Holland Beker op de bosbaan. Daarnaast zijn er verschillende wedstrijden waar regelmatig internationale ploegen aan mee doen zoals de Heineken Vierkamp en de Head of the River. Aan de Koninklijke Holland Beker doen zowel ploegen mee die door de Nederlandse Roeibond (KNRB) zijn geselecteerd als wel verenigingsploegen of combinaties van verenigingen. De wedstrijd loopt over 2 kilometer en is daarmee een klasserende wedstrijd, wat wil zeggen dat als je in een seniorenveld wint je een tellend blik hebt voor het klassesysteem dat in Nederland wordt gehanteerd. Binnen deze wedstrijden wordt een onderscheidt gemaakt tussen senioren roeien, senioren B roeien (roeier tot 23 jaar), en junioren roeiers (t/m 18 jaar).

De internationale wedstrijden in het buitenland worden bijna geheel bezocht door de ‘equipe’. Roeiers die geselecteerd zijn door de KNRB en een uitzending krijgen naar de buitenlandse wedstrijd. Sinds 1996 heeft Willem III (als enige burgervereniging in Nederland) meerdere roeiers naar de Olympische Spelen afgevaardigd.

Ook de nationale wedstrijden maken onderscheid tussen senioren, senioren B en junioren. Deze wedstrijden zijn voor roeiers die bijna elke dag trainen. Met roeiers bedoelen we natuurlijk zowel jongens/mannen als meisjes/vrouwen. Er worden een aantal klassementen over een aantal wedstrijden gevaren: het Eerstejaarsklassement en de Challenge cup. Het eerstejaarsklassement is voor achten waar alleen eerstejaarsroeiers in zitten. De challengecup is voor vierzonders met tweede tot rond vijfde jaars roeiers die nog net niet tot de top behoren. De junioren zijn onderverdeeld in twee klasses: junioren 16 (roeiers t/m 16 jaar) en junioren 18 (roeiers t/m 18 jaar). Willem III heeft een grote afdeling wedstrijdroeiende junioren. De afgelopen jaren hebben we één van de grootste juniorenafdelingen en meest succesvolle jeugdarmada van Nederland opgebouwd. Op dit moment zijn een aantal jongens en een aantal meisjes aan het meedingen voor een uitzending naar het Junioren WK of de Coupe. Meestal zitten er wel een aantal junioren van Willem III bij deze equipes. Naast de junioren wordt onze senioren B groep steeds groter en sterker. Nu bestaat deze groep uit drie ex-junioren die het goed doen in dit veld.

De ROW zijn zoals de naam al zegt, roei ontmoetingen met wedstrijdkarakter, maar niet klasserend. Hier vallen bijvoorbeeld de Spaarne Lenterace en AA-race onder en de competitiewedstrijden op de bosbaan zoals de SkollCup en de Orca Slotwedstrijden. Ook hier zijn een aantal klassementen ingesteld zoals de Skiffbokaal en de Kruithuisbokaal voor clubachten. Een aantal van deze wedstrijden wordt voornamelijk door studentenploegen gestart en een aantal voornamelijk door veteranenploegen. Als je een keer zin hebt om in een wedstrijd te starten dan is het het handigste om aan de wedstrijdcommissaris te vragen in welke ploeg je het beste kunt starten.

Tot slot zijn er nog jeugdwedstrijden. Dit zijn wedstrijdjes voor roeiers die nog niet behoren tot de groep M16 of J16. Dus ongeveer tot 14 jaar kunnen ze hierbij terecht. Deze wedstrijdjes zijn meestal bij een vereniging en gaan over een korte afstand van 250 of 500 meter. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend trainen onze ‘Willempies’ op Willem III vandaar dat het dan ook druk is. Op willempies.onzeploeg.nl staat het wel en wee van de jeugd.

Wat een beetje een bijzondere plek heeft in Nederland is het veteranenroeien. Er zijn nationale wedstrijden met veteranenvelden en ROWs met veteranenvelden. Ook zijn er wedstrijden alleen voor veteranen. Het veteranenroeien kent ook een klassement voor de skiff en voor achten, apart een klassement voor mannen, en een voor vrouwen. Veteraan ben je al als je 27 jaar bent. En ook hier zijn verschillende klasses, afhankelijk van je leeftijd ben je Veteraan A, B, C, enzovoorts. Hier zijn vaste wedstrijden voor aangesteld die gestart moeten worden. Willem III heeft een aantal goede achten varen, een Dames Veteranen B acht en een Heren A acht. Beiden met oud-internationals. De belangrijkste wedstrijden in het veteranen roeien zijn de Heineken en met name de Head  (die door Willem III wordt georganiseerd) die in maart plaats vinden.

Tot slot is er nog het aangepast roeien. Op Willem III zijn er ook regelmatig roeiers te vinden in deze klasse. Elk jaar is er voor deze groep een selectie waaruit een vier met wordt samengesteld voor het WK.

Zo zie je maar, voor iedereen is er wel een wedstrijd te vinden om te starten. Dus is het gaan kriebelen? Trek gewoon je stoute schoenen aan, kijk in het evenementennummer van Roeien (eerste nummer van het jaar), stap op de wedstrijdcommissaris  af en start een wedstrijd!