Amici, Luzerner kaasfondue

📁Sociëteit
aug 19 2020
Luzerner kaasfondue

Na de Rotseeregatta in Luzern verzamelt zich de hele roeiwereld op de terrassen aan de kade van het Vierwaldstättermeer bij de middeleeuwse houten Wilhelm Tellbrücke. Het is er dan altijd gezellig druk en vooral bij de fameuze Pickwickclub is het stampvol. De potten Eichhoffbier vinden, ondanks de voor studenten torenhoge prijs, gretig aftrek. Natuurlijk wilde iedereen een tastbaar bewijs hebben van dit uitstapje naar het Walhalla van het roeien en de vele roeitassen rammelden dan ook van de gejatte glazen. Zo ook de onze. Na veel bier en baldadigheid gingen wij laat nog de honger stillen met een kaasfondue in een daarmee beroemd geworden gelegenheid. We koesterden onze tassen, zetten ze voorzichtig onder onze tafel en vermeden gerinkel tijdens het eten. De kaasfondue was top. De Zwitserse witte wijn smaakte uitstekend en ging er dan ook in grote hoeveelheden door. De volgende dag stonden we wat katterig op van alle bier en wijn en ik dook onder de douche. Met een ondoordachte ruk haalde ik mijn handdoek uit de tas…. daar vlogen de daarin gewikkelde glazen door de lucht en vielen op de grond te pletter. Adieu, souvenir Suisse.

Elk jaar was na de Rotseeregatta het verlies aan glazen zo groot dat alle cafés later overgegaan zijn op plastic emmertjes. De kade ligt nu na een avond slempen bedekt met een dikke laag geplette plastic bekers.

Ingrediënten:
250 gram Gruyère
250 gram Emmentaler

250 gram Comté
400 ml droge witte wijn
1 teentje knoflook
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels maïzena
een scheutje Kirsch
peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze:

Rasp de kazen. Wrijf daarna een caquelon (kaasfonduepan) in met een geplet teentje knoflook. Doe de witte wijn toe in de pan en breng deze matig vuur tegen de kook aan, maar laat de wijn niet doorkoken. Voeg het sap van de citroen toe en voeg ook in kleine delen de geraspte kazen toe.

Blijf goed roeren en zorg ervoor dat het geheel niet gaat koken. Los de maïzena op in een klein beetje water en voeg dan dit papje beetje bij beetje toe aan de pan. Voeg nu naar smaak de Kirsch toe en breng verder op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.  Eet deze kaasfondue met stukjes stokbrood en met stukjes gekookte nieuwe aardappel.

Sorry, the comment form is closed at this time.